Rodiny na dávkách hmotné nouze - Horová Kolářová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je popsat typy rodin, které pobírají dávky hmotné nouze. Bakalářská práce je složena ze dvou částí teoretické a praktické. V teoretické části jsou zpracovány teoretické poznatky ohledně pojmů týkajících se rodiny a typu rodiny. Jsou zde vymezeny příčiny vzniku stavu hmotné nouze u rodin a její dopad na fungování rodiny a její členy, zejména děti. Dále se definuje hmotná nouze se zaměřením na zákon o hmotné nouzi (pojmy, jednotlivé dávky) a jsou prozkoumány jiné možnosti sociální opory. Šetření v praktické části zkoumá, jaký typ rodin žádá o dávky hmotné nouze a z jakého důvodu se rodiny do hmotné nouze dostávají. K dosažení cíle práce se použije kvalitativní výzkumný přístup, který mj. vychází z analýzy dokumentů rodin pobírajících dávky hmotné nouze.
Families on the benefits of assistance in material need
Keywords: rodina; chudoba; sociální vyloučení; sociální zabezpečení; hmotná nouze; family; poverty; social exclusion; social security; material deprivation