Vybrané aspekty žadatelů o předčasný starobní důchod - Budínová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce nesoucí název ,,Vybrané aspekty žadatelů o předčasný starobní důchod" se zabývá důvody, které ovlivňují odchod občanů do předčasného starobního důchodu na Okresní správě sociálního zabezpečení v Jindřichově Hradci. Práce je složena z praktické a teoretické části. Teoretická část se v úvodu věnuje historickému vývoji důchodového pojištění, zákonným podmínkám přiznání předčasného starobního důchodu, včetně popisu jeho výpočtu. Dále se práce zabývá problematikou chybějících dob pojištění a možnostmi účasti na dobrovolném důchodovém pojištění. Závěr teoretické části charakterizuje řádný starobní důchod a předdůchod. V praktické části bylo provedeno kvantitativní výzkumné šetření. Pro sběr dat byla využita metoda dotazníkového šetření, výsledky jsou dále zpracovány a statisticky vyhodnoceny. Stanovené hypotézy jsou ověřeny metodou chí-kvadrát testu nezávislosti.
Selected Aspects of Applicants for Early Old - Age Retirement
Keywords: předčasný starobní důchod; žadatelé o předčasný starobní důchod; výpočet důchodu; krácení důchodu; procentní výměra; výpočtový základ; důchodové pojištění; doba pojištění; dobrovolné důchodové pojištění; early retirement pension; early retirement pension claimants; pension calculation; pension reduction; percentage assessment; calculation base; pension insurance; insurance period; voluntary pension insurance