Ichtyofauna přítoků Lipenské vodní nádrže - Mráz, Roman (Jihočeská univerzita, 2010)
Monitoring rybích společenstev v roce 2009 byl proveden na území, které spravuje povodí horní Vltavy, a to na tocích vlévajících se do vodní nádrže Lipno 1 a na přítocích řeky Vltavy. Sledování bylo prováděno na předem vytipovaných lokalitách, majících především přírodní charakter a minimální podíl antropogenních zásahů. K monitoringu rybích společenstev vybraných toků byl použit odlov pomocí elektrického proudu. Lov byl organizován ve 100 m úsecích a postupovalo se proti proudu toku v celé jeho šířce. Jednotlivé odlovené druhy byly druhově determinovány, pomocí měrné desky byla stanovena jejich délka těla a následně byly nepoškozené ryby vráceny zpět do toku. Na základě získaných informací byl vyhodnocen stav rybího společenstva, u kterého jsme stanovili hodnoty druhové abundance, biodiverzity, ekvitability, dominance, velikostní variability apod. Sledování probíhalo na 8 lokalitách (CHKO a NP Šumava). Nejčastěji zaznamenanými druhy byly Salmo trutta m. fario, Phoxinus phoxinus, Gobio gobio, Thymallus thymallus a chráněné a ohrožené druhy Lampetra planeri, , Cottus gobio a Lota lota
Ichthyofauna tributaries Lipno head
Keywords: Rybí společenstvo; biodiverzita; dominance; povodí horní Vltavy; Fish guild; biodiversity; dominantion; drainage area upper Vltava