Stigmatizace duševně nemocných - Krejčová, Ema (Jihočeská univerzita, 2007)
Stigmatizace duševně nemocných V dnešní době se stále duševně nemocní lidé bojí své nemoci. A tak si ani nepřipouští, že potřebují psychiatrickou pomoc. Obávají se, a někdy i oprávněně, že budou ostatními lidmi stigmatizováni, což znamená, že budou označeni za nesvéprávné, zhlouplé, nevypočitatelné a nebezpečné. U nás stále také dochází k tomu, že v důsledku stigmatizace mají lidé potíže s nalezením a udržením zaměstnání, bydlení a podceňováním jejich potíží lékaři. V České republice stále neexistuje specifická legislativa, která by chránila práva duševně nemocných a usnadňovala jim jejich integraci do společnosti. Cílem této diplomové práce, který byl rozdělen na tři dílčí cíle, bylo zmapovat problematiku stigmatizace duševně nemocných. Domnívám se, že tento cíl byl splněn. K jeho naplnění byla provedena dvě dotazníková šetření. Prvního šetření se zúčastnili studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, u kterých byla zkoumána znalost problematiky stigmatizace duševně nemocných a jejich postoj k těmto lidem. Ve druhém dotazníkovém šetření byli klienti psychiatrických ambulancí v Českých Budějovicích a Písku, u kterých byla zjišťována subjektivně posuzovaná míra stigmatizace odrážející se v kvalitě jejich života. K dosažení cíle byly stanoveny tři hypotézy. První z nich se týkala subjektivně pociťované stigmatizace klientů psychiatrických ambulancí, která se projevuje diskriminací v různých oblastech života. Druhá se zabývala nedostatečnou znalostí studentů o právním postavení duševně nemocných a třetí integrací duševně nemocných mezi ostatní populaci. Jediná druhá hypotéza byla potvrzena.
Labeling of mental ill people
Keywords: Deprese; diskriminace; duševně nemocní; práva; schizofrenie; stigmatizace; Depression; discrimination; mental ill people; rights; schizophrenia; labeling