Výsledky masné užitkovosti býků různých genotypů - Šimák Líbalová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
K rostoucímu počtu stád čistokrevně chovaných masných plemen skotu začala přibývat stáda krav s původně kombinovanou užitkovostí, kdy ke zvýšení jejich masné užitkovosti chovatelé často využívají jejich křížení s masnými plemeny skotu. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výsledky výkrmnosti a jatečné hodnoty u vybraných býků Českého strakatého skotu (C) a jejich kříženců s masnými plemeny. Do vyhodnocení vybraných ukazatelů bylo zařazeno 907 poražených býků rozdělených podle genotypu. Zpracování výsledků bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel a Statistica. Důležitým ukazatelem je dosažená hmotnost jatečně upraveného těla (HJUT), která byla nejvyšší u býků plemene Masný siementál (SI) 370,1 kg, Aberdeen angus (G) 359,0 kg a kříženců Charolais a Českého strakatého skotu (TxC) 354,2 kg. Nejnižší HJUT měla extenzivní plemena Highland (E) a Galloway (W) 318,8 kg. Rozdíl mezi SI a E + W byl 51,3 kg a byl statisticky vysoce významný (P {≤} 0,001). Skupina kříženců TxC a TxH a plemeno Piemontese (P) měly nejvyšší intenzitu růstu, netto přírůstek byl 671,5 g, resp. 669,6 g u T a jejich kříženců a 652,5 g u P. Nejnižší průměrný netto přírůstek byl zjištěn u plemene G (531,3 g). Nejvyšší produkce masa první jakosti byla zjištěna u P 55,6 kg, 55,4 kg bylo dosaženo u plemene SI. Nejméně masa I. jakosti bylo zjištěno u plemen E a W (47,2 kg). Signifikantní rozdíl byl prokázán mezi SI a E + W na hladině významnosti P {≤} 0,001. Na základě výsledků lze doporučit užitkové křížení plemenic Českého strakatého skotu s býky masných plemen anebo chov čistokrevných masných plemen. Zároveň je důležité při volbě porážkové hmotnosti a věku vykrmovaných býků přihlížet ke specifičnosti každého plemene, jeho ranosti a velikosti tělesného rámce, aby nedocházelo k nežádoucímu tučnění porážených býků, a zvolené porážkové hmotnost dosahovat co nejintenzivnějším výkrmem.
Results of meat performance in bulls of various genotype
Keywords: Klíčová slova: masná plemena skotu; užitkové křížení; výkrmnost; jatečná hodnota; Keywords: beef breeds; commercial crossing; fattening; carcass value