Aplikace prvků paliativní péče u seniorů s demencí v podmínkách domova se zvláštním režimem v Břevnici - Prášková, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá možností využití prvků paliativní péče u seniorů s demencí v podmínkách sociální služby, konkrétně v Domově se zvláštním režimem v Břevnici. Práce popisuje problematiku stárnutí a změny, které toto životní období přináší, především se věnuje onemocnění demence a dopadu této nemoci na život seniora. Dále představuje přístup paliativní péče, který je zacílený na kvalitu života v poslední životní fázi. Práce hledá odpověď na možnost doprovázení seniorů s demencí prostřednictvím využití prvků paliativní péče v pobytovém zařízení sociálních služeb. Poukazuje na to, že je vhodné tyto prvky do péče o seniory s demencí aplikovat, a to i přes to, že tato zařízení nemají pro zavádění paliativní péče optimální podmínky. Možnost výběru a aplikace prvků paliativní péče u seniorů s demencí se ilustruje na službě Domova se zvláštním režimem v Břevnici. Praxe daného zařízení je porovnávána s vybranými aspekty Standardů paliativní péče.
The application of the elements of palliative care in elderly citizens with dementia in conditions of the Special Needs Nursing Home in Břevnice
Keywords: stáří; senior; demence; paliativní péče; doprovázení; kvalita života; zařízení sociálních služeb; standardy paliativní péče; old age; senior; dementia; palliative care; accompanying; quality of life; residential care facility; standards of palliative care