Estetizace designu - Klimt, Michal (Jihočeská univerzita, 2016)
Student se bude zabývat dominancí estetické složky v designu. Tuto tendenci odráží i hovorová čeština. Termínem "dizajnový" se v současné době označuje hezký předmět. Jsme svědky stavu designu, v němž praktickou funkci výrazně převyšuje funkce estetická. Na takto omezující rovinu přistupují a nemalým dílem k ní přispívají specializovaná masová média (Designboom.com, Wallpaper atd.) nebo umělecké galerie (například DOX, GASK v Čechách nebo Guggenheim Museum, MoMA v cizině). Díky zvyšování vlivu estetična v drtivé většině oblastí designu to vypadá, že cílem designu je zkrášlování výrobků. Ale není důsledkem tohoto zjednodušení znehodnocení významů samotného pojmu design?
Aestheticization of design
Keywords: estetika; design; umění; krása; funkce; aesthetic; design; art; beauty; function