Hitler´s unbekannte Helfer. Das Beispiel Ilse Koch. - Vavrdová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem práce je analýza osoby Ilse Kochové, ženy, která vyrůstala v době nacionálního socialismu, a v období druhé světové války se aktivně podílela na chodu koncentračního tábora v Buchenwaldu. Známá se stala především díky svému sadismu a krutým činům, které vykonávala na nevinných zajatcích tábora. Právě jejich výpovědi se pro práci stávají klíčovými. Budou jmenovány aspekty, které zcela jasně dokazují vinu Kochové, na druhou stranu bude poukázáno i na svědectví, která sloužila k její obhajobě. K celistvému výkladu patří i deskripce historického kontextu, jehož součástí je téma žen v nacionálním socialismu a stručné informace o koncentračním táboře Buchenwald. Práce bude zakončena úvahou autora na základě zjištěných poznatků.
Hitler´s unknown helper. The case of Ilse Koch.
Keywords: Druhá světová válka; nacionální socialismus; Holocaust; Buchenwald; Ilse Koch; Second World War; National Socialism; Holocaust; Buchenwald; Ilse Koch