Využití steviosidů a rebaudiosidů v potravinářském průmyslu v České repbulice a v Evropské unii - Prayer, Radek (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této práce bylo rešeršně zpracovat možnost využití steviol-glykosidů v potravinách v rámci České republiky a Evropské unie v období od roku 2000 se zaměřením na legislativu a na nepotravinářské využití. Na základě článků z odborných časopisů a dostupných legislativních předpisů je zřejmé, že stévie je rostlina s velkým potenciálem nahradit alespoň část současných sladidel. stévii je možné využít i v kosmetických přípravcích a/nebo ve zdravotnictví, protože obsahuje látky, které jsou pro zdraví prospěšné. Legislativa platná v současné době na území Evropské unie a České republiky povoluje v potravinářství využití steviol-glykosidů ve vysoké čistotě. Použití rostliny stévie a/nebo jejích částí jako potraviny povoleno není.
Stevioside and rebaudioside use in the food industry in the Czech Republic and the European Union
Keywords: stévie; steviol-glykosid; steviosid; rebaudiosid; cukr; sladidla.; stevia; steviol-glycosides; stevioside; rebaudioside; sugar; sweeteners.