Hipoterapie jako součást ucelené rehabilitace u dětí s kombinovaným postižením - Honner, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Hipoterapie je metoda fyzioterapie, při které dochází k přenosu pravidelného trojrozměrného pohybu koňského hřbetu v kroku na klienta v různých polohách. Tento ničím nenahraditelný pohyb stimuluje posturální reflexy, koordinaci, rovnovážné rekace, proprioceptivní senzomotorickou stimulaci, nácvik a upevňování fyziologických pohybových vzorů. Vznikající impulsy se přenášejí z koně na klienta do jeho bederní části páteře přes pánev. Protože člověk na koni sedí a tím nezatěžuje nohy, odpovědí jezdce na pohyby koňského hřbetu je specifický pohybový vzor pro trup a pánev při chůzi. Tento prvek hipoterapie nemůže být nahrazen žádnou jinou rehabilitační metodou. Provádí se v neklinickém prostředí a nabízí klientovi komunikaci s koněm, vycházky do terénu, kde by se jinak nemohl vydat pro svoji disabilitu. Děti a dospělí jsou součástí aktivity, o které mohou hovořit se svými přáteli. Kůň a prostředí kolem něho pomáhá léčit jak tělo, tak i duši. V teoretické části mé bakalářské práce se věnuji vymezení hipoterapie v rámci ucelené rehabilitace osob s různým typem postižení. Zaměřuji se hlavně na problematiku jedinců postižených spinální muskulární atrofií a hereditární senzomotorickou polyneuropatií. Cílem bakalářské práce je popsat vliv hipoterapie u dětí s různým typem postižení. Ve výzkumu se zabývám především využitím této metody v praxi. V rámci kvalitativních technik sběru dat jsem použil tyto: anamnéza, pozorování, sekundární analýza dat a fotodokumentace. Výsledky působení hipoterapie prokazují pozitivní vliv na oba sledované klienty, kteří navštěvují centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením ARPIDA. Výzkum byl realizován u klientů se spinální muskulární atrofií III. typu a hereditární senzomotorickou polyneuropatií. Kazuistiky obou zmiňovaných klientů popisují průběh a výsledky terapie.
Hipotherapy as a part of coherent rehabilitation by multiple handicapped children
Keywords: hipoterapie; součást; dítě; ucelená rehabilitace; kombinované postižení; hipotherapy; a part of; child; coherent rehabilitation; multiple disabilities