Dlouhodobá nezaměstnanost jako příčina sociálního vyloučení. - Šindelářová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá příčinami sociálního vyloučení. Teoretická část charakterizuje sociální vyloučení a uvádí jeho hlavní příčiny. Tyto příčiny jsou dlouhodobá nezaměstnanost, chudoba a ?underclass?, tedy lidi na okraji společnosti. Každá z příčin, vyplývajících z diskurzů o sociálním vyloučením, je popsána v teoretické části se práce. Práce se věnuje hlavně rizikovým skupinám obyvatel, které jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy. Popisuje také i možné důsledky, které z nezaměstnanosti plynou, tedy ekonomické i sociální. Praktická část obsahuje charakteristiku okresu Strakonice a Úřadu práce Strakonice, metodiku sběru dat, stanovení cílů a hypotéz a samotnou sekundární analýzu dat poskytnutých Úřadem práce Strakonice a její vyhodnocení. V diskuzi je shrnutí provedeného výzkumu a závěr obsahuje souhrn celé práce.
Long-term unemployment as a cause of social exclusion.
Keywords: nezaměstnanost; dlouhodobá nezaměstnanost; sociální vyloučení; chudoba; underclass; riziková skupina; unemployment; long-term unemployment; social exclusion; poverty; underclass; high-risk group