Identifikace a měření tržní pozice firmy na základě finančních a nefinančních ukazatelů - Nováková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je uvést nástroje vhodné pro měření tržní pozice firmy na základě vícekriteriálního rozhodování. Uvést pravidelné rankingové hodnocení firem v odborných periodikách i na internetu. Dále provést komparaci pěti společností v České republice sestavit jejich výsledné pořadí na základě finančních i nefinančních ukazatelů. Pro mezipodnikové srovnání byly vybrány společnosti, které mají stejný předmět podnikání, formu a velikost. Pro komparaci byl uveden model, který zahrnoval čtyři finanční a dva nefinanční ukazatele. Finanční ukazatele byly vybrány z oblasti rentability, likvidity, aktivity a zadluženosti. Následně bylo vypočítáno pořadí společností na základě matematicko-statistických metod. V další části byla finanční situace společností identifikována za pomoci bonitních a bankrotních modelů.
Identification and Measurement of the Company´s Market Position Based on Financial and Non-financial Indicators
Keywords: tržní pozice; komparace; bankrotní modely; market position; comparison; bankruptcy models