Význam moderních sociálních sítí v životě dospívající mládeže - Ptáčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá vlivem tzv. sociálních sítí na život středoškoláků. Předmětem této práce jsou bezprostřední důsledky užívání sociálních sítí na internetu na každodenní, ?reálný? život současných středoškoláků. Cílem práce bylo cestou kvalitativního výzkumu popsat, jakým způsobem a do jaké míry ovlivňuje členství v sociální síti vnímání sebe sama a svého okolí i do jaké míry může ovlivňovat dospívající mládež. Jako výzkumná metoda bylo použito kvalitativní dotazování a následná analýza získaných dat v souladu se zakotvenou teorií podle Strausse a Corbinové (1999). Provedený výzkum odkrývá rozporuplnou roli sociálních sítí, jako komunikačního prostředku i možnou míru jejich vlivu na současnou dospívající mládež.
The meaning of social networks in teenagers' lives.
Keywords: Adolescence; Facebook; identita; sociální kapitál; sociální sítě; sociální status; web.; Adolescence; Facebook; identity; Social Capital; Social Networks; social status; Web