Informovanost seniorů v Kraji Vysočina v oblasti ochrany obyvatelstva - Peštálová, Nela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce zjišťuje informovanost seniorů v Kraji Vysočina v oblasti ochrany obyvatelstva. Práce je rozdělena na dvě základní části, a to teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části práce je shrnut stručný vývoj ochrany obyvatelstva od roku 1935 po současnost. Hlavní část pojednává o předních úkolech ochrany obyvatelstva a integrovaného záchranného systému. Práce je zaměřena na Kraj Vysočina, a proto je v práci kapitola věnovaná Jaderné elektrárně Dukovany a její zóně havarijního plánování. Dále se práce věnuje seniorům a jejich vzdělávání ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky, Policií České republiky a asociací Záchranný kruh. Cílem práce bylo zjistit informovanost seniorů v Kraji Vysočina v oblasti ochrany obyvatelstva a následně porovnat informovanost seniorů, kteří žijí doma, a seniorů, kteří žijí v domovech pro seniory. Pomocí dotazníkového šetření a metod matematické a deskriptivní statistiky bylo zjištěno, že informovanost seniorů nedosahuje stanovených 70 % a také, že informovanost seniorů v domovech pro seniory je statisticky významně nižší než informovanost seniorů, kteří v domovech pro seniory nežijí. Přínosem diplomové práce je především získaný přehled o stavu informovanosti seniorů v Kraji Vysočina o ochraně obyvatelstva. Získané výsledky mohou být využity jako informační materiál či jako zdroj pro vytvoření edukativních prezentací pro seniory v domovech pro seniory.
Awareness of seniors in the Vysočina region in the field of population protection
Keywords: ochrana obyvatelstva; senioři; domov pro seniory; Kraj Vysočina; population protection; seniors; retirement home; Vysočina Region