Horolezectví jako volnočasová aktivita dětí a mládeže v Plzni - Karásek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá obecnými možnostmi využití volného času, jeho funkcemi a organizací. Popisuje význam některých institucí pro vývoj dítěte a zdůrazňuje důležitost zařazování sportu do režimu dětí. Představuje dějiny horolezectví, popisuje základní horolezecké vybavení, horolezecké disciplíny a prostředí, ve kterém se konají. Podstatnou součástí jsou kvalifikační stupnice, styly lezení a horolezecké organizace. Důležitým bodem teoretické části je bezpečnost dětí při lezeckých aktivitách. Praktická část je rozdělena do tří oblastí. V první jsou zmapované horolezecké možnosti v Plzni. Další část se zabývá případovou studií horolezeckého oddílu, která je podpořena rozhovorem instruktora. Poslední oblastí je dotazníkové šetření.
The climbing as leisure time activity for children and youth in Plzeň
Keywords: volný čas; děti a mládež; sport; horolezectví; bezpečnost; instituce; free time; children and young; sport; rock climbing; safety; institution