Kolektivizace a zakládání jednotných zemědělských družstev v okrese Trhové Sviny, 1949 - 1959 - Kodadová, Václava (Jihočeská univerzita, 2009)
V tomto příspěvku ke zkoumání dějin jihočeského regionu bylo mým úmyslem stručně přiblížit hlavní etapu takzvané socialistické přestavby vesnice na Trhosvinensku v padesátých letech dvacátého století se všemi jejími následky, jaké přinesla do života obyvatel. Výchozím mezníkem je rok 1949, který je rokem vzniku okresu Trhové Sviny a současně rokem vydání zákona o jednotných zemědělských družstvech; základní normy, která měnila po desítky let fungující systém tradičního hospodaření na českém venkově. Druhou hranici práce tvoří přelom let 1959 - 1960, kdy je konec zásadní fáze socializace právně zakotven v novele zákona o jednotných zemědělských družstvech a kdy v důsledku velké reformy státní správy v roce 1960 okres Trhové Sviny přestává existovat. Nedílnou součástí práce je přehled nejdůležitějších nařízení a vyhlášek, které tvořily zákonnou oporu socializace, respektive kolektivizace československého venkova.
Collectivisation and formation of unifield collective farms in the region Trhové Sviny, 1949 - 1959
Keywords: kolektivizace; zemědělská; družstva; collectivisation; collective; farms