Podmínky přijetí a hodnocení žadatelů na sociální službu domov pro seniory - Marvanová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce pojednává o podmínkách přijetí a hodnocení žadatelů na sociální službu Domov pro seniory. Práce porovnává jak 35 vybraných zařízení poskytujících sociální službu Domov pro seniory zajišťuje výběr nového uživatele s ohledem na náležitosti a jejich postup. V diplomové práci jsou vysvětleny dílčí pojmy, například stáří, stárnutí, kvalita života, role rodiny ve vztahu k seniorovi, sociální práce se seniory, sociální služba Domov pro seniory, role sociálního pracovníka. Výzkumná část práce se skládá z rozboru Žádostí o poskytování sociální služby, jejich příloh a obecných a legislativních dokumentů souvisejících s poskytováním sociální služby a výběrem nového žadatele. Práce se také věnuje registraci sociální služby. V neposlední řadě pojednává o etických aspektech souvisejících s výběrem nového uživatele.
The conditions of acceptance and review of applicants to a social service retirement home
Keywords: stáří; stárnutí; senior; kvalita života; rodina ve vztahu k seniorovi; sociální práce se seniory; role sociálního pracovníka; hodnoty sociálního pracovníka; sociální služba; Domov pro seniory; Žádost o sociální službu; hodnocení žadatele; sociální šetření; old age; senior; quality of life; the family in relation to the elderly; social work with the elderly; the role of social worker; values social worker; social service home for the elderly; application for social service evaluation of the applicant's social investigation