Římskokatolická farnost Radomyšl, její památky a současný stav - Poláčková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá tématem Římskokatolické farnosti Radomyšl především z pohledu uceleného souhrnu informací , který dosud nebyl v literatuře zpracován. Na základě použití uvedených publikací a z velké části badatelské činnosti byl uskutečněn sběr materiálu, jenž zachycuje tematiku Římskokatolické farnosti Radomyšl v celé její komplexnosti. Úvodní kapitoly řeší problematiku vzniku dané farnosti, stručnou charakteristiku vzniku obcí spadajících pod farní obvod Radomyšl a dále nastiňují působnost rodu Bavorů a řádu Maltézských rytířů ve spojitosti s farností. Nachází se zde také charakteristika farní budovy a přehled farářů spravujících tento farní obvod. V další části práce je obsažen popis sakrálních památek dané farnosti, mezi něž patří především farní kostel svatého Martina a poutní kostel svatého Jana Křtitele v Radomyšli, Boží hrob a křížová cesta v Radomyšli, dále kostel svaté Ludmily v Zadních Zborovicích. Blíže je popisován vznik, historie, architektura a současné využití těchto staveb. Řadu sakrálních památek doplňuje charakteristika menších kaplí a božích muk v obcích farnosti. V práci následuje kapitola věnující se významným osobnostem, jejichž působnost významně ovlivnila a ovlivňuje tento farní obvod. Jedná se o patera Josefa Lukáše, patera Petra Koutského, pastorační asistentku Terezii Hašanovou a bývalého starostu osady Zadních Zborovic Augustina Soukupa. Dále se práce zaměřuje na život farnosti a zahrnuje i její současný stav.
Roman catholic parish of Radomysl, her monuments and the situation at the present time