Porovnání množství ulovené bažantí zvěře v závislosti na vypuštěném množství do honitby - Štohanzl, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá porovnáním počtu ulovených kusů bažantí zvěře. Cílem práce je vyhodnocení péče o chované bažanty v závislosti na množství kusů, o které je během roku pečováno. V prvním případě se jedná o množství kolem 3000 kusů, určených pro poplatkové hony. Ve druhém případě je množství kolem 650 kusů, určených pro členské hony. Výsledky byly zpracovávány za léta 2003 až 2009, v případě vypouštění většího množství bažantů. Menší množství kusů bylo vypouštěno v letech 2010 až 2012. Data byla získávána z osobních záznamů hospodářů, kteří byli ve funkci v daném období. V obou případech byly podobné podmínky pro odchov, splňující požadavky welfare. Za celou dobu pozorování nebyly u bažantů zjištěny zvláště výrazné zdravotní komplikace. Fyzická kondice vypouštěných jedinců byla dobrá. Z výsledků vyplynulo, že při odchovu menšího množství bažantů byl podíl ulovených kusů vyšší.
Comparison of the amount caught pheasants, depending on the quantity discharged into hunting
Keywords: bažantí zvěř; odchovna; zdravotní stav; the pheasant huntings; the rearing; the healthy condition