Míra informovanosti žen o komplexním řešení močové inkontinence - Jodasová, Dita (Jihočeská univerzita, 2010)
Inkontinence moče je biopsychosociální problém, který je významným zdrojem nemocnosti a uvádí se, že více jak 50% inkontinentních žen nikdy nevyhledá lékařskou pomoc. Úprava močové inkontinence přináší zlepšení kvality života. V dnešní době je jediným akceptovatelným požadavkem plná kontinence každého jedince. Pracuji v Ústavu pro péči o matku a dítě, kde se v posledních letech zabýváme problematikou močové inkontinence. Možnosti léčby nechtěného úniku moče se v současnosti stále rozšiřují a vyvíjí. Dominují metody farmakologické a chirurgické. Teoretická část popisuje anatomii dolních močových cest, klasifikaci močové inkontinence, prevenci a příčiny úniku moče. Další kapitoly pojednávají o diagnostice, terapii a psychosociálních aspektech úniku moče. Závěr teoretické části se zabývá úlohou porodní asistentky v této problematice. Cílem práce je zmapovat míru informovanosti žen o komplexním řešení močové inkontinence s ohledem na jejich věk, vzdělání a místo bydliště. V hypotézách bylo stanoveno, že na míru informovanosti žen o komplexním řešení úniku moče má vliv vzdělání. Dále, že ženy z měst jsou informovány komplexněji, stejně tak ženy starší 50 let mají více informací. Pro výzkumné šetření byl zvolen kvantitativní výzkum formou dotazníku pro ženy, které navštívily urogynekologickou ambulanci. Sběr dat byl prováděn v únoru a březnu 2010. Z výsledků výzkumu vyplývá, že vzdělání má vliv na informovanost žen o komplexním řešení močové inkontinence. Dále, že ženy z měst a ženy do 50 let jsou informovány komplexněji. Z výsledku šetření byl stanoven závěr ve smyslu zlepšení komunikace mezi ženami trpícími inkontinencí moče a zdravotnickým personálem. Sestry a porodní asistentky by se měly více vcítit do situace žen s inkontinencí moče a výrazněji se podílet v rámci aplikace ošetřovatelské péče na edukaci a informovanosti žen.
Women’s awareness of comprehensive solution of urinary incontinence
Keywords: edukace informovanost inkontinence moče komplexní řešení porodní asistentka únik moče žena; education urinary inkontinence leakage of urine midwife comprehensive solution treatment female