Fyzioterapie u kořenových syndromů na dolních končetinách - Taterová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je fyzioterapie u kořenových syndromů na dolních končetinách. Jedná se o onemocnění, které vzniká na podkladě útlaku míšního kořenu z různých důvodů. Podle postiženého nervového kořenu má onemocnění typickou lokalizaci klinických příznaků. Charakteristická je především bolest zad vystřelující do dolní končetiny, která se váže s omezenou hybností pacienta. Cílem první části práce bylo vytvořit edukační materiál o problematice kořenových syndromů na dolních končetinách. V teoretické části jsou uvedeny informace z oblasti anatomie, epidemiologie a etiologie onemocnění, dále jsou zahrnuty klinické příznaky nemoci, vyšetřovací metody a možnosti terapie, především fyzioterapie. Cílem výzkumné části pak bylo zhodnotit účinky terapie z hlediska subjektivních pocitů pacienta. Hodnocení zahrnuje zejména změny bolestivosti, pohyblivosti a čití po dokončení terapie. V praktické části bakalářské práce je využita kvalitativní výzkumná strategie. Z konkrétních technik bylo použito pozorování, rozhovor, speciální vyšetřovací metody a sekundárně analýza dat. Výzkum probíhal na ambulantním rehabilitačním pracovišti na půdě Polikliniky Milevsko. Testovaný soubor je tvořen 2 pacienty, výsledky jsou zpracovány ve formě kazuistik. Kazuistiky zahrnují anamnézu, vstupní kineziologický rozbor, popis terapie, výstupní kineziologický rozbor a závěrečné zhodnocení. U obou pacientů došlo subjektivně k redukci bolesti, ke zvýšení pohyblivosti a k edukaci. Práce může být využita jako informační zdroj pro širokou veřejnost a ostatní studenty.
Physiotherapy in radicular syndromes of lower limbs
Keywords: bolest; fyzioterapie; kořenové syndromy na dolních končetinách; meziobratlová ploténka; pain; physiotherapy; radicular syndromes at lower extremities; intervertebral disc