Pes v životě člověka - Šulčíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářkská práce je členěná do tří hlavních částí. První část přiblížuje vztah mezi člověkem a psem od jeho vzniku až po současnost. Zmiňuje také rozmanité využití psa člověkem. Následně se věnuje vlivu psa na člověka, zejména jakým způsobem ovlivňuje pes jeho život, hlavně dětí a seniorů. Druhá část nastiňuje některé etické otázky vztahu člověka k psovi. Například překrmování, polidšťování, problémy v chovu psů a týrání psů. Třetí část nabízí pozice, jak by se mohl člověk chovat vůči psovi a proč. Základní teze zní, že se člověk nemá chovat vůči psovi a jiným živočichům a okolní přírodě nezodpovědně.
THE DOG IN THE MAN´S LIFE (Reflection of the chosen ethic questions concerning the relationship between the man and the dog)
Keywords: člověk; pes; vliv psa; etické aspekty; human; dog; dog effect; ethic aspect