Reflexe hodnot v sociální práci se zaměřením na práci v Charitě - Fichtnerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou pojmu hodnota na základě vybrané literatury. Snaží se poukázat na propojení etických teorií s praktickým lidským jednáním. Je strukturována od vysvětlení klíčových pojmů jako etika, mravnost a morálka; zkoumá slovo hodnota a zásadní filosofické teorie, které jsou s hodnotami spojené. Podrobně analyzuje hodnoty z hlediska tzv. filosofie věcného a formálního subjektivismu. Zaměřuje se na představitele fenomenologie - Maxe Schelera, Nikolaie Hartmanna a Dietricha von Hildebranda. Upřesňuje přístupy k hodnotám i z hlediska lidské osobnosti, především z pohledu analytické psychologie. Práce uvádí význam aplikace hodnot v praxi - v profesní etice sociální práce, kde etické kodexy poskytují orientaci zaměstnancům. Jako modelová pomáhající organizace byla vybrána Charita Česká republika. Proto je také uveden teologický pohled na hodnoty a rovněž základní hodnoty a principy Kodexu Charity Česká republika. Tato studie má být podnětem k dalšímu zkoumání pojmu hodnota a jeho významu pro člověka. Považuje hodnoty za zásadní motivaci, která do budoucnosti povede lidstvo k dobrému jednání (ctnostem).
Reflection of Values in Social Work focused on Charity Work.
Keywords: hodnota; dobro; etika; ctnost; morálka; mrav; sociální práce; pomáhající organizace; profesní etika; Charita; Kant; Aristoteles; Scheler; Hartmann; von Hildebrand; psychologie hodnot; axiologie; etický kodex sociální práce; Kodex Charity Česká republika.; value; good; ethics; virtue; morality; manners; social work; social worker; helping organization; professional ethics; Caritas; Kant; Aristoteles; Scheler; Hartmann; von Hildebrand; psychology of values; axiology; Social Work Code of Ethics; Code of Caritas Czech Republic.