Arteterapeutická intervence při rozvoji komunikačních dovedností u žáků se středním stupněm MR - Komma Janovská, Marika (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na zapojení arteterapeutických postupů při logopedické terapii žáků s mentální retardací. Nastiňuje logopedické působení autorky v základní škole speciální ve středisku Rolnička Soběslav. Na vybraných artefaktech žáků hodnotí přínos arteterapie. Posuzuje výtvarný posun žáků a v souvislosti s ním i posun v komunikaci. Ukazuje na vývoj emočních a sociálních schopností v závislosti na rozvoji komunikačních dovedností vlivem arteterapeutického působení. Shrnuje přínos práce pro žáky.
Arteterapeut intervention in progress of communication skills for pupils with medium mental disability.
Keywords: Intervence arteterapie {--} zasahování; přesahování arteterapie do logopedické terapie; působení s cílem změny. Komunikace {--} jako sdělování a přijímání informace verbální nebo neverbální formou . Logopedická terapie {--} je plánovitý proces k ovlivnění narušených komunikačních schopností a jeho následných i doprovodných projevů. Realizuje se na základě teorie normálního a patologického řečového chování a osvojování řeči. Mentální retardace - je závažné postižení rozumových schopností prenatální; perinatální nebo postnatální etiologie; jež významně omezuje postižené dítě či dospělého v jeho sociálním prostředí. NKS - narušená komunikační schopnost {--} projevuje se jako vrozená vada řeči nebo jako získaná porucha řeči. Komunikační schopnost je narušena tehdy; když některá rovina jazykových projevů působí rušivě vzhledem ke komunikačnímu záměru.