Reprodukce jako intenzifikační faktor v chovu prasat - Provazníková, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce bylo odhalení reserv a jejich dopadů v chovech pro úspěšný management podniku na úseku reprodukce a výživy prasat. Bakalářská práce je zaměřena na základní fyziologické a technologické předpoklady reprodukce prasat: říji, ovulaci, zařazování prasniček do plemenitby, nástup říje po odstavu selat, využití přirozených metod řízené reprodukce, využití systémů kojných prasnic, inseminaci a samotné fyziologii reprodukčního cyklu prasnice. Samostatnou subkapitolou bakalářské práce je výživa a krmení jednotlivých kategorií prasat určených k reprodukci (plemenní kanci, prasničky, zapouštěné, březí a kojící prasnice), neboť výživa se na úspěšnosti chovu podílí velkou měrou. Subkapitola rozebírající technologické předpoklady se kromě výživy rovněž zabývá stájovým prostředím, a to hlavně z technologického hlediska. Závěrečná část bakalářské práce je věnována vývoji reprodukce u prasnic v posledním období a doporučením pro praxi na úseku reprodukce a v odchovu selat.
Reproduction as an intensifying factor in the breed of pigs
Keywords: reprodukce prasat; výživa prasat; ovulace; říje; reproduction of pigs; pig nutrition; ovulation; estrus