Reforma základního uměleckého školství a školní vzdělávací programy z pohledu pedagogů - Swiersovič, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá reformou základního uměleckého vzdělávání v České republice a jejím hodnocením ze strany pedagogů. Teoretická část charakterizuje historii a vývoj základních uměleckých škol, dále pak rámcově vzdělávací program pro umělecké vzdělávání, projekt Pilot ZUV a Manuál k tvorbě ŠVP. Praktická část obsahuje zhodnocení třinácti rozhovorů s učiteli a řediteli ZUŠ v oblasti jižních Čech, kteří se vyjádřili k průběhu tvorby ŠVP na své škole. K tomu, jak ho využívají v praxi a také k tomu jaký je jeho dopad na žáky. Hodnocení probíhá formou kvalitativního výzkumu.
The reform of the elementary artistic education and school education programs from the perspective of teachers
Keywords: rámcově vzdělávací program; školní vzdělávací program; základní umělecké školy; hudební obor; pedagog; manuál pro vznik školních vzdělávacích programů; základní umělecké vzdělávání; Framing education program; Program for the Elementary School; Elementary Art School; music field; teacher; manual for the creation of Program for the Elementary School; elementary artistic education