Enteroklýza - minulost a přítomnost - Hubáčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Enteroklýza je jedním z hlavních radiologických diagnostických vyšetření, které je schopné vyšetřit tenké střevo. K zobrazení tenkého střeva se dříve používala rtg enteroklýza. Při tomto vyšetření je využita technika dvojkontrastního zobrazení, použití pozitivní baryové kontrastní látky a následně negativní kontrastní látky metylcelulózy. Díky tomu je možné střeva kvalitně zobrazit. Dnes už se vyšetřuje pouze na CT nebo MR s použitím pozitivní kontrastní látky intravenózně. V teoretické části je popsáno tenké a tlusté střevo, jelikož jsou tato radiologická vyšetření zaměřena na změny hlavně v těchto úsecích trávicího systému. Věnuji se anatomii a fyziologii tenkého a tlustého střeva, dále pak jejich poruchám, kvůli kterým musejí pacienti tato vyšetření podstoupit. Ve své práci popisuji nejčastější poruchy funkce střev, která se diagnostikují při těchto vyšetření. Také se věnuji popisu vyšetření předcházejícím enteroklýze. V praktické části popisuji samotná vyšetření a výsledky mé práce.
Enteroclysis - Past and Present
Keywords: Morbus Crohn; tenké střevo; tlusté střevo; ulcerózní kolitida; vyšetřovací metody; Morbus Crohn; the thin intestine; the thick intestine; ulcerative colitis; examines methods