Sport a tělesnost jako fenomén - Neveklovská, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce posuzuje etický a sociálně-kulturní vliv sportu, sportovních aktivit a tělesnosti ve společnosti. Je zaměřená na vztah sportu k formování člověka a ke zvýšení kvality jeho života. Vysvětluje spojitost mezi sportem a dobrou tělesnou i duševní kondicí. Upozorňuje na to, že pro každého je z hlediska jeho zdraví důležitý pohyb, sport by však neměl odvádět člověka od jiných důležitých stránek života. Popisuje vývoj sportu ve společnosti, problematiku sportovní pedagogiky a fenomén olympijských her. Pozornost je věnována i otázkám souvisejícím se sportováním seniorů, otázkou vztahu sportů a přírody, sázkové činnosti. Sport může být vhodným prostředkem pro lepší kontakt lidí, žijících ve městech, s přírodou. Handicapovaným lidem může sport pomoci k tomu, aby si udrželi psychickou pohodu. Sport může pomoci odstranit různé společenské překážky.
Sport and physicality as a phenomenon
Keywords: sport; tělesnost; zdraví; psychické zdraví; olympijské hry; pedagogika sportu; sportovní aktivity; sporty seniorů; sport a příroda; gambling; sport; physicality; health; mental health; Olympic Games; sport pedagogy; sports activities; sports seniors; sport and nature; gambling