Kvalita života seniorů v Domově pro seniory Hvízdal - Hájková, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce Kvalita života seniorů v Domově pro seniory Hvízdal se v teoretické části zabývá především definováním pojmů stáří, stárnutí. Vymezuje kalendářní, biologické, sociální a psychické stáří a informuje o některých teoriích stárnutí. V další kapitole se věnuje pojmu kvalita života a zejména pak kvalita života seniorů a podpora zdraví ve stáří. Ve výzkumné části jsem si kladla za cíl zhodnotit kvalitu života seniorů v Domově pro seniory Hvízdal. Výzkum práce byl realizován dotazníkovým šetřením pomocí dotazníků WHOQOL-BREF, WHOQOL-OLD. Po srovnání mých výsledků s populační normou jsem došla k závěru, že zkoumaní senioři se k této populační normě velice přibližují, tudíž je jejich kvalita života průměrná.
The Quality of Life by Clients at Seniors Houses Hvízdal
Keywords: stáří; stárnutí; kvalita života; WHOQOL-BREF; WHOQOL-OLD; the old age; the ageing process; the life?s quality; WHOQOL-BREF; WHOQOL-OLD