Význam sociálního pracovníka v domácí hospicové péči - Šimková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá významem sociálního pracovníka v domácí hospicové péči. První část charakterizuje hospicovou péči obecným pohledem a specifikuje formy hospicové péče. Druhá část se podrobněji věnuje domácí hospicové péči, jejímu historickému vývoji v České republice, uvádí přehled domácích hospiců v České republice, financování,specifikuje záměr a cíl domácích hospiců. Zaměřuje se na hospicového klienta, jeho potřeby, obavy a úskalí, která jsou s domácí hospicovou péčí spojena. Třetí kapitola je klíčová, neboť se důkladněji zabývá osobností sociálního pracovníka, náplní práce sociálního pracovníka v domácím hospici a celým spektrem činností, které pracovník vykonává. Cílem je reflektovat, jak významnou a obtížně zastupitelnou funkci sociální pracovník v domácí hospicové péči vykonává. V závěru práce je upozorněno na možná úskalí, se kterými se sociální pracovník v domácí hospicové péči může potýkat.
The importance of a social worker in home hospice care
Keywords: hospicová péče; domácí hospicová péče; paliativní péče; sociální pracovník; umírání; doprovázení; hospice care; home hospice care; paliative care; social worker; dying; accompanying