Možnosti soužití homosexuálních párů v zemích Evropské unie - Benešová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Disertační práce se zabývá problematikou registrovaného partnerství a postoji převážně homosexuální veřejnosti k tomuto ze společenského i právního hlediska novému institutu. Vymezení teoretických souvislostí si klade za úkol uvést základní pojmy spojené s tématikou. Dále je v této části pojednáno o registrovaném partnerství, jeho právních a sociálních aspektech ve vybraných zemích evropské unie. Obsahem výzkumné části je zpracování a vyhodnocení dat získaných kvantitativní metodou dotazování, kdy pomocí anonymního dotazníkového šetření byly zjišťovány názory homosexuálních, heterosexuálních a bisexuálních respondentů na současnou zákonnou úpravu homosexuálních párů. Pro zpracování empirické části práce byla zvolena i metoda kvalitativního výzkumu, formou skupinové diskuse. Cílem práce bylo zjistit, zdali je legislativa z pohledu homosexuálních párů vyhovující a zdali nedochází vzhledem k sexuální orientaci k některým formám diskriminace. Ve výzkumné části práce řeší autorka okrajově i oblast rodičovství a zjišťuje, zda společného soužití využívají více páry ženského či mužského pohlaví. V neposlední řadě se pokouší nastínit problematiku diskriminace. Práce umožňuje náhled na postoj heterosexuálních, bisexuálních i homosexuálních respondentů k vybraným diskriminačním oblastem v této problematice.
Possibilities of cohabitation of homosexual couples in European Union countries
Keywords: Diskriminace; Gay; Gay a lesbické rodičovství; Homoparentální rodina; Homosexuální orientace; Lesba; Registrované partnerství; Discrimination; Gay; Gay and homosexual female parenthood; homoparental family; homosexual orientstion; homosexual female; registered partnership