Historie tělesné výchovy a sportu v jednotách Pospíšilovy župy spolku Orel - Kratochvíl, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním historie tělesné výchovy a sportu v jednotách Pospíšilovy župy spolku Orel od samotného počátku, kdy byly založeny jednotlivé jednoty, až po současnost, respektive do roku 2023. Orel je katolický tělocvičný spolek s tradicí sahající na počátek 20. století. Postupem času nabýval na síle a členské základně. Jeho příslušníci byli organizování v župách, přičemž jednou z nejstarších z nich je župa Pospíšilova. Jedná se o župu působící ve středních Čechách, dříve jednu z nejsilnějších z českých orelských žup. Během 1. a 2. světové války byl Orel výrazně oslaben, a to, jak o členy, tak i majetek, ale vždy našel sílu, aby se znovuobnovil. Mezi chloubu Pospíšilovy župy byly zařazeny jejich orelské slety pořádané v Příbrami v roce 1922 a 1932. S nástupem komunismu byla činnost Orla zakázána. Po jeho pádu se obnova, po dlouhých 42 letech nečinnosti, zdařila, ale postupem času ovšem tato župa ztrácela na svém významu a dnes patří mezi župy s velice malou členskou základnou.
The history of physical education and sport in unions of the Pospíšil region of Orel association
Keywords: Orel; katolická tělovýchova; Československo a Česká republika; funkcionáři; veřejná cvičení; Orel; Catholic physical education; Czechoslovakia and Czech Republic; functionaries; public exercises