Fenotypová plasticita a cytotypy Agrostis stolonifera v České republice - Kubešová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá fenotypovou variabilitou polyploidního komplexu Agrostis stolonifera. Pomocí dvou kultivačních experimentů je posouzen vliv ekologických podmínek (substrát, vlhkostní poměry, sešlap) na morfologickou variabilitu tří cytotypů. Součástí práce je mapka rozšíření zjištěných cytotypů v ČR. U všech cytotypů byla změřena délka průduchů. Pro stanovení ploidie cytotypů byla použita metoda průtokové cytometrie. Ta byla použita také pro stanovení ploidie a DNA-ploidie druhů A. canina, A. capillaris, A. gigantea, A. rupestris, A. vinealis. U všech 6 studovaných druhů byl určen také absolutní obsah jaderné DNA. Za účelem ověření hybridního vzniku některých pentaploidních jedinců A. stolonifera byla provedena analýza isozymů.
Phenotypic plasticity and cytotypes of Agrostis stolonifera in the Czech Republic
Keywords: Agrostis stolonifera; Agrostis; cytotypy; ploidie; C-hodnota; isozymová analýza; průtoková cytometrie; velikost průduchů; morfologická variabilita; Agrostis stolonifera; Agrostis; cytotypes; ploidy level; C-value; isozyme analysis; flow cytometry; stomatal size; morphological variability