Aplikace transfuze v proměnách času ošetřovatelské praxe - Spilková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce "Aplikace transfuze v proměnách času ošetřovatelské praxe" je teoretického charakteru. Jejím cílem je analyzovat vývoj podávání transfuze v historickém sledu a poukázat na měnící se úlohu sestry v procesu podávání transfuze. Práce je zpracována jako historicko-analytická studie primárních a sekundárních zdrojů s následnou interpretací textů. V souvislosti s analýzou textu byly položeny dvě výzkumné otázky: Jak se vyvíjelo podávání transfuze v historickém sledu? Podávání transfuze se vyvíjelo od zvířecích, mezidruhových až k pokusům o lidské transfuze. K zásadním událostem, které ovlivnily podávání transfuzí patří objevení krevního oběhu, krevních skupin a Rh systému. Jaké aspekty ovlivnily úlohu sestry v procesu podávání transfuze? Mezi nejvýznamnější aspekty, jak vyplynulo z analýzy textů, byly zákony, vyhlášky a rozvíjející se lékařská praxe. Od nepaměti si lidé uvědomovali důležitost krve. Ve starověku byly prováděny rituály s krví a obřadné oběti lidské krve. Roku 1490 došlo k údajně prvnímu krevnímu převodu. V 17. století William Harvey objevil krevní oběh, a tím došlo k získávání poznatků o funkci krve a snaze o léčbu při krvácení. Tento objev podmínil řadu pokusů o transfuze, avšak většina končila úmrtím nebo těžkými potransfuzními reakcemi. K rozvoji krevních transfuzí došlo ve 20. století kdy byly objeveny krevní skupiny a Rh systém. Úloha sestry při aplikaci krevní transfuze se objevila až ve 20. století.
Application of transfusion in time of nursing practice
Keywords: krev; krevní transfuze; historie transfuzí; ošetřovatelství; úloha sestry; blood; blood transfusion; history of blood transfusion; nursing; the position of nurse