Vyhodnocení přesnosti vyhledávání říje a zvýšení míry zabřeznutí krav využitím systému zaznamenávajícího pohybovou aktivitu - Burešová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
V souvislosti se stoupající modernizací technologických systémů v chovech dojnic dochází k postupným inovacím i v rámci sledování pohybové aktivity. Tato aktivita je kromě jiného spojována s možností vyhledávání říje a zachytávání a eliminaci falešné říje. Lze předpokládat, že se toto projeví zvýšenou přesností vyhledávání říje a zvýšením úspěšnosti zabřeznutí krav. Bylo zjištěno, že systém SCR pomohl ke zlepšení reprodukce. U reprodukčních ukazatelů byly zaznamenány příznivé hodnoty, a to u inseminačního intervalu 85 dní, mezidobí 420 dní a servis periody 121 dní. Výsledky se v porovnání s předešlými roky, kdy ještě systém SCR nebyl zaveden, velice zlepšily. Úspěšnost inseminace vzrostla až o 36 %. Je ovšem zřejmé, že měření pohybové aktivity nám umožňuje poměrně přesně určit správnou dobu ovulace a tedy i zvýšit procento úspěšného zabřeznutí.
Evaluating the precision of searching for rutting season and increase in the rate of cow gravidity by means of system recording a movement activity
Keywords: dojnice; SCR; pohybová aktivita; detekce říje; březost; cow diary; SCR; movement activity; estrus detection pregnancy