Možnosti fyzioterapie v těhotenství - Mixová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá těhotenstvím a možností využití fyzioterapeutických postupů pro zmírnění bolesti pohybového aparátu během tohoto období. Práce zahrnuje část teoretickou a praktickou. Cílem teoretické části je sepsat základní informace o těhotenství a změnách na reprodukčním systému, respiračním systému, gastrointestinálním traktu, močovém ústrojí, oběhovém systému a zejména změnám muskuloskeletálního systému, které toto období provází. Dále lze v této části nalézt anatomii a kineziologii oblasti pánevní, oblasti páteře a oblasti nohy. Teoretická část také pojednává o vhodné a nevhodné pohybové aktivitě v těhotenství, zásadách při cvičení během těhotenství a nakonec se věnuje fyzioterapeutickým metodám, které lze během těhotenství využít. V praktické části je cílem posoudit vliv fyzioterapie při řešení potíží pohybového aparátu během těhotenství. Výzkumným souborem pro praktickou část bakalářské práce byly 3 těhotné ženy ve II. - III. trimestru těhotenství. Ženy docházely celkem na 8 terapií, vždy 1x za 1 - 2 týdny. Kazuistiky zahrnují odebranou anamnézu a vstupní vyšetření. Dále jsou v této části popsány jednotlivé terapie navržené pro každou respondentku individuálně. Na začátku každé terapie probíhal rozhovor s pacientkou, při kterém jsem zjišťovala změny od posledního setkání. Po absolvování všech terapií byl proveden výstupní kineziologický rozbor a byly zhodnoceny výsledky terapie. Práci by mohly využít těhotné ženy pro čerpání inspirace při úlevě od bolesti pohybového aparátu. Dále by práce mohla být užitečná odborné i laické veřejnosti, která se zajímá o danou problematiku.
The role of physiotherapy in the pregnancy
Keywords: Těhotenství; bolest; pánevní dno; příčná a podélná nožní klenba; fyzioterapie; pohybový aparát; Pregnancy; pain; pelvic floor; transverse and longitudinal arch of the foot; physiotherapy; musculoskeletal system