Bílkoviny krevní plazmy ovcí - Dřízhalová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2016)
Plazmatické bílkoviny mají v organismu mnoho důležitých funkcí. Gama globuliny jsou nositeli imunoglobulinů, které hrají významnou roli při imunitní reakci. Jejich obsah je dán především zdravotním zatížením organismu. Cílem práce bylo stanovení jednotlivých bílkovinných frakcí v krevní plazmě bahnic a jehňat. Porovnat vzájemné vztahy mezi celkovým obsahem plazmatických bílkovin a jejich jednotlivých frakcí. Posoudit koncentrace jednotlivých plazmatických bílkovin, především globulinu v souvislosti s aktivitou štítné žlázy, fyziologickým stavem a přírůstky. Odebírání vzorků probíhalo na jaře 25.3. a na podzim 14.10. v roce 2013. Jednotlivé frakce bílkovin byly stanoveny z krevního séra elektroforeticky. Z výsledků vyplývá, že koncentrace bílkovin v krevní plazmě bahnic, jehniček i beránků byla vysoká v důsledku hemokoncentrace, tepelného stresu při odebírání vzorků, spásání mladé zelené píce, obsahující velké množství bílkovinných látek a stoupajícími nároky na energii pro tvorbu mléka, zejména v začátcích laktace. U jehňat byla výrazem produkčního růstu. Byla zjištěna závislost mezi koncentrací plazmatických bílkovin a aktivitou štítné žlázy. Zároveň byla potvrzena vyšší koncentrace plazmatických bílkovin jehňat v závislosti s vyšším denním přírůstkem. Vzhledem k vysoké koncentraci celkových bílkovin v krevní plazmě byly vysoké i její frakce. Po přepočtu na procentuální zastoupení byla hladina - globulinů v krevní plazmě u všech kategorií v normálních limitech v rozmezí 14 - 27 %. Koncentrace - globulinů v krevní plazmě se zvyšovala v souvislosti s parazitologickým nálezem kokcidií z rodu Eimerie a gastrointestinálních nematod. Vzájemné vztahy mezi obsahem plazmatických bílkovin v krvi sledovaných jehňat i bahnic byly ve většině případů pozitivní. Projevila se velká závislost mezi celkovými bílkovinami a - globuliny. I mezi ostatními frakcemi plazmatických bílkovin a - globuliny byl korelační koeficient téměř vždy pozitivní
Plazma protein of sheep
Keywords: krevní plazma; celkové bílkoviny; albumin; - globulin; štítná žláza; blood plasma; total protein; albumin; - globulin; thyroid.