Využití různých typů zdrojů financování v investiční činnosti podniku - Svobodová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce byla zaměřena na investiční rozhodování podniku s ohledem na možnosti využití jednotlivých zdrojů financování. V práci bylo popsáno kapitálové plánování, investiční strategie podniku, rozdělení a determinanty investic, a představeny metody hodnocení efektivnosti investic a zdroje jejich financování. V podmínkách konkrétní akciové společnosti bylo analyzováno pořízení jedné investice uskutečněné v roce 2006, a to ve dvou etapách. V první etapě bylo provedeno posouzení finančního zdraví firmy, s cílem zjistit, jestli některé způsoby pořízení investice nemohou ohrozit finanční stabilitu podniku. V druhé etapě byly uvažované způsoby pořízení investice vyčísleny a porovnány z hlediska vynaložených nákladů a daňových úspor a byl vybrán nejvhodnější způsob financování investice.
Utilisation of various types of financial resources in investment activities of a company
Keywords: investiční rozhodování; zdroje financování; finanční analýza; dlouhodobý majetek; finanční leasing; úvěr; daňové úspory; investment decision-making; sources of funding; financial analysis; long-term property; finance lease; credit; tax savings