Pomník Vojtěcha Lanny staršího v Českých Budějovicích - Němeček, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce popisuje proces vzniku pomníku Vojtěcha Lanny staršího mezi lety 1866 a 1879 a sleduje jeho další vývoj, jeho zničení v roce 1945 a obnovení v roce 1993. Klade si za cíl zasadit pomník do dobového evropského kontextu pomníkové tvorby a popsat činnost klíčových osobností C. k. umělecké slévárny ve Wiedenu, kde pomník vznikal. Ikonograficky popisuje a interpretuje jednotlivé části pomníku a hledá pro ně srovnání. Zachycuje doklady dobového vnímání díla a především se snaží odpovědět na otázku, jak je možné, že jeden z nemnoha evropských veřejných pomníků věnovaných osobám obchodníků a průmyslníků, byl odhalen už v roce 1879 právě v Budějovicích.
Monument of Adalbert Lanna the Elder in České Budějovice
Keywords: pomník; bronzová socha; Vojtěch Lanna starší; České Budějovice; K. k. Kunst-Erzgiesserei; Franz Pönninger; Josef Röhlich; Erhard Ackermann; personifikace Vltavy; personifikace Labe; personifikace Obchodu; personifikace Průmyslu; alegorie Železnice; kult osobnosti; urbanismus; park; Sady; 1879; monument; bronze statue; Adalbert Lanna the Elder; České Budějovice; K. k. Kunst-Erzgiesserei; Franz Pönninger; Josef Röhlich; Erhard Ackermann; personification of Moldau; personification of Elbe; personification of Trade; personification of Industry; allegory of Railway; personality cult; urbanism; park; Sady; 1879