Vývoj zobrazení města Olomouce ve výtvarném umění - Mikulková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá vývojem výtvarného zobrazení města Olomouce od nejstarších podob až po současnou. Ukazuje na konkrétních výtvarných dílech proměny významných olomouckých památek a celkových pohledů na město v průběhu několika staletí a doplňuje je stručnou historií. Práce si všímá výtvarného provedení jednotlivých vedut a postupuje metodou komparace s ohledem na dobu vzniku vedut. Zmiňuje změny ve způsobu a pojetí zobrazování města Olomouce a dokumentuje současnou tvorbu umělců zachycujících ve svých dílech panorama města, památky či jeho části. V závěru hodnotí umělecká díla zobrazující Olomouc pro vývoj umění v Čechách i vývoj v regionálním kontextu.
Progression view of Olomouc town in the visual art
Keywords: Olomouc; veduta; ikonografie; zobrazení památek; výtvarné umění; visual art; Olomouc town; arts portraying Olomouc town; views of the city