Rozvoj tvořivosti studentů gymnázia během letního tábora - Čejková, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá oblastí tvořivosti a jejího rozvoje u studentů během letního tábora. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jak lze rozvíjet tvořivost při volnočasové aktivitě. Teoretická část obsahuje dvě hlavní kapitoly. První nastiňuje problematiku tvořivosti a jejího rozvoje. Další kapitola se zabývá teoretickým vymezením volnočasových aktivit. Praktická část obsahuje ucelený týdenní program využívající různé metody na rozvoj tvořivosti, aplikovaný u studentů gymnázia při letní táborové činnosti. Použité metody pro rozvoj tvořivosti jsme porovnali z pohledu jejich vlivu na rozvoj jedince, týmové spolupráce, komunikace a míry rozvoje tvořivosti. Naše výsledky prokázaly, že rozvoj tvořivosti ve skupinové práci při volnočasové aktivitě přináší svá výrazná pozitiva. Jedná se o míru kooperace, inspirace a humoru, který při činnosti jedinci společně prožívají. Přesto různé metody pro rozvoj tvořivosti působí na jednotlivé složky kreativity v odlišné míře.
The development of creativity of hig school students during a summer camp
Keywords: Tvořivost; rozvoj tvořivosti; volnočasová aktivita; prázdninová táborová činnost; skupinová práce; projektová metoda; problémová metoda; asociační řada a didaktická hra.; Creativity; development of creativity; leisure activity; holiday camp activity; teamwork; project method; method of problem; association; didactic game.