Složení společenstev larválních stádií motolic (Digenea) u vybraných zástupců plicnatých plžů čeledi Planorbidae - Vyhlídalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato studie se zabývá druhovou rozmanitostí, sezónní dynamikou, složením larválních stádií společenstev motolic a faktory, které ovlivňují jejich strukturu ve dvou druzích okružákovitých plžů (Gyraulus albus a Segmentina nitida) v typických eutrofních rybnících jižních Čech České republiky. Studie významně přispěla k současným poznatkům o fauně motolic malých okružáků, a potvrzuje platnost obecných zákonitostí formování složení a struktury společenstev motolic. Výzkum zároveň potvrdil, že role těchto plžů jako prvních mezihostitelů motolic byla v minulosti značně opomíjena.
Composition of larval trematode communities in selected pulmonate gastropods (Planorbidae)
Keywords: Paraziti; Motolice; Digenea; cerkárie; malí okružáci; Segmentina nitida; Gyraulus albus; složení; struktura; společenstva; sezóna; dynamika; faktor; eutrofní; rybník; Evropa; Česká republika; jižní Čechy; Parasites; Trematoda; Digenea; cercaria; small Planorbidae; Segmentina nitida; Gyraulus albus; composition; structure; communities; season; dynamics; factor; eutrophic; pond; Europe; Czech republic; south Bohemia