Zajištění žilního vstupu v přednemocniční neodkladné péči posádkami rychlé záchranné pomoci - Mikešová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je zajištění žilního vstupu v přednemocniční neodkladné péči posádkami rychlé záchranné pomoci. Teoretická část shrnuje teorii kanylace od anatomie cévního řečiště, přes indikace, kontraindikace, volbu místa, postupy až po komplikace a alternativy. Praktická část se zaměřila na tři cíle: zaprvé formou polostrukturovaných rozhovorů se záchranáři zkoumala znalosti periferní žilný kanylace, zadruhé na základě vlastního pozorování hodnotila dovednost záchranářů při periferní žilní kanylace a zatřetí formou polostrukturovaných rozhovorů s lékaři příjmových ambulancí zkoumala jejich zkušenosti se zajišťováním periferního žilního vstupu záchranáři. Zjištěno byl, že mladší záchranáři zajišťují periferní žilní vstup častěji; záchranáři obecně mají dobré znalosti periferní žilní kanylace; nedostatky byly zjištěny v oblasti kontraindikací a komplikací a v praxi dodržování aseptického přístupu. Lékaři jsou obecně spokojeni s periferní žilní kanylací prováděnou záchranáři, někdy se setkávají s absencí periferní žilní kanyly u pacienta, u nějž je indikována. Souhrnně tedy práce ukazuje, že je potřeba dalšího vzdělávání nelékařského personálu RZP v oblasti periferní žilní kanylace.
Obtaining peripheral venous access in pre-hospital emergency care by ambulance service teams
Keywords: aseptické postupy; intraoseální vstup; kanylace periferní žíly; periferní žilní vstup; všeobecná sestra; zdravotnický záchranář; aseptics conditions; intraosseous access; peripheral venous cannulation; peripheral venous access; nurse; paramedic