Technologie vzdělávání v podmínkách Waldorfské školy - Lisová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce pojednává o technologii vzdělávání ve specifickém prostředí Waldorfské školy s důrazem na pedagogické zvláštnosti tohoto druhu škol. Teoretická část zahrnuje vysvětlení pojmu technologie vzdělávání, stručnou charakteristiku alternativního školství, jeho vzniku a vývoje u nás i ve světě. Hlavní důraz je kladen na waldorfskou pedagogiku, její východiska, obsah, cíle, specifika a historii u nás i ve světě. Praktická část obsahuje zápis z hospitací v třídách waldorfského typu a následné porovnání teorie s praxí. Dále tato práce porovnává sociální klima waldorfské třídy s třídou s tradičním způsobem výuky pomocí dotazníkového šetření za účelem objektivního zjištění pozitiv waldorfské edukace.
Education Technology in Waldorf school´s conditions
Keywords: alternativní školy; waldorfské školy; Steiner; antroposofie; waldorfská pedagogika; trojčlennost; individualita; spolupráce; alternative schools; Waldorf schools; Steiner; anthroposophy; Waldorf pedagogy; threefold order; individuality; cooperation