Řízení nákladů ve vybraném podniku - Benešová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce řeší problematiku řízení nákladů ve vybraném podniku. Teoretická část práce se věnuje vymezení nákladů, jejich členěním a následně rozebírá problematiku kalkulací a používané metody. Praktická část práce charakterizuje vybraný podnik, který se zabývá polygrafickou výrobou. Dále rozebírá způsob evidence nákladů, ze kterého společnost vychází při vyčíslení ceny své produkce. Ke správnému stanovení ceny je zapotřebí dokumentace, která zaznamenává důležitá data o sledovaných skutečnostech. Práce popisuje používaný kalkulační postup na vybrané zakázce. Uvádí rozbor výpočtu při stanovení předběžné kalkulace a výsledné kalkulace. Po zhodnocení používané metody se práce zaobírá zpracováním výsledné kalkulace metodou ABC, se zaměřením na správní náklady. Po zhodnocení nové metody kalkulace jsou nastíněny výhody a nevýhody použitých metod. Praktická část je zakončena implementací ABC modelu. Závěr práce obsahuje shrnutí zjištěných výsledků, zodpovězení hypotéz a možná doporučení.
Cost management in the selected company
Keywords: náklady; řízení nákladů; režijní náklady; kalkulace; metody kalkulace; metoda ABC; costs; cost management; overhead costs; calculation; calculation methods; ABC method