Lůžko jako pomocník sestry - Hradová, Helena (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na lůžko pacienta. Teoretická část se zabývá obecně lůžkem pacienta, rozdělením lůžek na mechanická, elektrická, dětská a kojenecká a také lůžka speciální. Pro komfort pacienta je důležité nejen kvalitní lůžko, ale i jeho základní vybavení a různé doplňky v podobě přídatných zařízení. Lůžko má nezastupitelné místo v péči o pacienta, umožňuje různé léčebné a vyšetřovací polohy, dokáže však také v mnohém pomoci v práci sestry a zmírnit dopad vysoké fyzické zátěže na její pohybový aparát. Aktuálním tématem je také péče o zdraví sestry a bezpečnost při práci. Cíle této práce jsou zaměřeny na zjištění, jak lůžko pomáhá v práci sestry, jak mohou sestře v práci pomoci přídatná zařízení lůžka, a zda sestry využívají možnosti lůžka. Stanovené hypotézy předpokládají, že lůžko sestře usnadňuje práci, sestry jsou spokojeny s typem lůžek na oddělení, využívají možnosti lůžek a využívají také přídatná zařízení lůžka. Výzkumné šetření bylo provedenou kvantitativní metodou s využitím dotazníků pro sestry, pracující v Nemocnici České Budějovice, a.s. Tyto dotazníky byly poskytnuty na standardní oddělení, oddělení intenzivní, intermediální a anesteziologicko-resuscitační péče. Dotazník obsahoval 35 otázek, byl zcela anonymní a dobrovolný. Data, která byla z dotazníků získaná, jsou zpracována v grafickém provedení v procentech. V závěru práce zjištěné výsledky potvrzují či nepotvrzují stanovené hypotézy, výstupem této práce je předání výsledků managementu nemocnice jako materiál vhodný při výběru nových lůžek na oddělení. Výsledky budou také předány výrobci lůžek, jako ukázka zpětné vazby sester.
Clinical bed as a nurse´s helper
Keywords: lůžko; přídatné zařízení lůžka; polohování; fyzická zátěž sestry; bed; bed auxiliary parts; positioning; physical load of a nurse