Využití NIC, NOC klasifikace u pacientů se stomií - Jedličková, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své diplomové práci se zabývám problematikou využití NIC, NOC klasifikací u pacientů se stomií. Každá všeobecná sestra využívá systém klasifikace zdravotní péče, který popisuje aktivity intervence, vykonávané sestrami jako součást plánovací fáze ošetřovatelského procesu ve spojitosti s tvorbou plánu ošetřovatelské péče. Tyto klasifikace se také zaměřují na vývoj cílů ošetřovatelské péče, vyhodnocování efektu výsledků ošetřovatelské péče a díky těmto klasifikacím je výsledek ošetřovatelské péče měřitelný. V teoretické části, diplomové práce, je věnována pozornost klasifikačním systémům ošetřovatelské péče, dále onemocněním GIT, která vedou k založení stomie, péči o stomii, péči o pacienty se stomií a v ne poslední řadě ošetřovatelské dokumentaci. K dosažení hlavního záměru diplomové práce byly stanoveny tyto cíle: 1. Zjistit názor sester na ošetřovatelské klasifikace. 2. Zjistit jaké indikátory NOC jsou sestrami typicky hodnoceny v péči o pacienty se stomií. 3. Zjistit jaké aktivity jsou sestrami typicky používány v péči o pacienty se stomií. 4. Ověřit uplatnění klasifikací NIC, NOC v péči o pacienty se stomií. Kvalitativní šetření mělo dvě etapy. V první etapě kvalitativního šetření byla vytvořena ošetřovatelská dokumentace pro sestry. Podkladem pro tuto dokumentaci byly NIC, NOC klasifikace související s péčí o pacienty se stomií. V druhé etapě tohoto šetření byl veden rozhovor s deseti sestrami, které měly možnost pracovat s danou ošetřovatelskou dokumentací.
Use NIC, NOC classification of patients with a stoma.
Keywords: Ošetřovatelské klasifikace NIC; Ošetřovatelské klasifikace NOC; ošetřovatelská dokumentace; klasifikační systémy; pacient se stomií; péče o stomika; stomie; NIC classification of nursing; nursing classification NOC; nursing documentation; classification systems; a patient with a stoma care about stoma patients; stoma