Jak, čím a proč cvakají při chůzi někteří zástupci turovitých (Bovidae)? - Rochová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Některé druhy kopytníků cvakají. V této práci jsou zkoumány parametry klikání (dominantní frekvence, 25%, 50% a 75% kvartil) těchto druhů: kozorožec kavkazský (Capra caucasica), kozorožec dagestánský (Capra cylindricornis) a paovce hřivnatá (Ammotragus lervia), které výrazně klikají. Cvakání jednotlivých zvířat bylo nahráváno přenosným audiorekordérem Marantz PMD 620 se směrovým mikrofonem. Analýza zvuku byla provedena v programu Avisoft-SAS Lab Pro Software, verze 5.0.01 (2010). Data byla zpracována v programu STATISTICA, verze 9 (ANONYMUS 2009). Pomocí jednocestné ANOVY a diskriminační analýzy byly srovnáni jedinci v rámci druhů. Pomocí hierarchické ANOVY a diskriminační analýzy byly srovnány druhy a pohlaví. Pomocí statistické korelace byla prověřena otázka závislosti klikání na věku jedince. A dále byla určena fylogenetická distribuce klikání v rámci turovitých. Z výsledků vyplývá, že se od sebe jedinci v rámci druhu liší a liší se vůči sobě jednotlivé druhy. Rozdíl mezi pohlavími nevyšla signifikantně ani pro jeden z parametrů klikání. Korelace s věkem vyšla průkazně.
Clicking in bovids - basic parameters, origin and function?
Keywords: klikání; Caprini; turovití; kozorožec dagestánský; kozorožec kavkazský; paovce hřivnatá; vokalizace; clicking; Caprini; Bovidae; Kuban Tur; Daghestan Tur; Aoudad; vocalization