Sledování vývoje výtvarného zobrazení rodiny v kresbě předškolního dítěte - Šmahelová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá sledováním způsobů pojetí rodiny v kresbě předškolních dětí. Teoretická část vymezuje na základě odborné literatury pojmy předškolní období, význam rodiny, vývoj kresby, kresba rodiny. Charakterizuje dítě v předškolním věku z hlediska vývoje motorického, kognitivního, sociálního, emočního, morálního a hry. Nastiňuje proměny rodiny, vztahy mezi členy rodiny a její význam. Seznamuje s vývojem a znaky dětské kresby a zaměřuje se na interpretaci kresby rodiny. Praktická část zjišťuje na vzorku 20 dětí, jak se projevují v kresbě rodiny věkové a individuální zvláštnosti dítěte. Pomocí kresby rodiny a rozhovoru mapuje, jak je dítě schopno rodinu vnímat a kresebně znázornit.
Monitoring of Evolution of Artistic Expressing a Family in a Pre-school Child´s Drawing
Keywords: předškolní období; rodina; vývoj kresby; kresba rodiny; a pre-school period; a family; a drawing development; a drawing of a family