Měření hydrofility a hydrofobity materiálů - Sedlák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je zjistit pomocí metody založené na velikosti kontaktního úhlu, jak se postupem času mění volná povrchová energie polyethylenu. Měřené vzorky byly upraveny působením výbojů plazmatu a tím různě zvýšeno jejich povrchové napětí. Teoretická část práce pojednává o povrchovém napětí, kontaktních úhlech a také o Youngově rovnici, která popisuje vztah mezi úhlem smáčení a energiemi na rozhraní skupenství látek. V práci jsou rovněž zmíněny způsoby, jakými se měření provádí. V praktické části práce jsou popsány průběhy měření, vlastní experimenty a jejich výsledky.
Material hydrophility and hydrophobicity measurements
Keywords: povrchové napětí; kontaktní úhel; úprava povrchu; SEE systém; Youngova rovnice; surface tension; contact angle; surface modification; SEE system; Young's equation